Te hogyan látod?

 Boross Péter volt miniszterelnök múlt héten nyilatkozott a kérdésről, hangsúlyozottan egyéni véleményként, amely sehol nem lett előterjesztve. A családi adózás kapcsán úgy fogalmazott, hogy a gyermeket nevelőknek nyújtott adókedvezményből eredő költségvetési hiányt ellensúlyoztatni kellene a gyermeket nem nevelők gyermeknevelési hozzájárulásával.

„Az a nemzet, amelyik fogyásnak indult, annak nem szabad, hogy a merészebb gondolatokat merő tapintatból ne tűzze napirendre. Meggyőződésem, hogy a gyermeket nem nevelő magyaroknak is hozzá kell járulniuk a nemzet jövőjéhez "- mondta el a politikus.

Javaslata egybecseng A Családi Nevelésért Alapítvány 2008-as ötletével, amely szintén a gyermektelenségi adó bevezetését követelte.

Az alapítvány véleménye szerint vissza kellene térni arra a jól bevált adónemre, „amely ösztönző hatást fejt ki,felelősségteljes életvitelre sarkall." (a Ratkó-korszak gyermektelenségi adójáról van szó 1950-1956 között - a szerk.) A gyermektelenségi adót a jövedelem 10%-ban szabták volna meg. A petícióban részletesen kifejtik, hogy kinek kellene fizetnie, és ki kapna mentességet alóla. A nők számára a nem betegségi okból történő abortuszt is tiltanák.

Ez egy annyira komoly beavatkozást jelentene az egyén életébe, annyira antidemokratikus lépés lenne, hogy a kormány szerencsére nem foglalkozott vele.

Valószínűleg most sem kerül  erre sor  - Boross felvetése ellenére sem -, elvégre ezzel a lépéssel csak azoknak a gyerekeknek a számát növelnék, akiket a szüleik még nem szerettek volna vállalni - talán nem is voltak elég érettek hozzá sem lelkileg, sem anyagilag.

Ungár Klára hétfői televíziós nyilatkozatában egyszerűen nevetségesnek nevezte a javaslatot.

Tóth Olga szociológus is határozottan fogalmazott Boross Péter ötletével kapcsolatban. Véleménye szerint a felvetés a diktatúrák eszköze, a gyermekvállalási kedv pedig biztosan nem fog nőni az állam „zsarolásától".

Mindenkinek a magánügye, hogy szül-e gyermeket, vagy sem, elvégre minden élet más és más. Nem beszélve azokról a nőkről, akik szeretnének gyermeket, de nem tudnak vállalni. Nekik valószínűleg orvosi igazolás kellene erről, ami borzasztóan megalázó lenne, és teljességgel elfogadhatatlan a 21. században. Ilyen adónem a rendszerváltás előtt Ceausescu-féle Romániában és a fent említett Ratkó-korszakban Magyarországon létezett, korunkban már elképzelhetetlen lenne.

 

 

Forrás: foto: chicagomag

 Nem értem miért van ez a nagy háborúság és ellállás a felvetéssel szembenben?! Szerintem érdemes átgondolni és több szempontból is megvizsgálni. ezt a kérdést. Beszélgessünk róla.
 

Címkék: gyermek adó péter boros szabadelvűség

süti beállítások módosítása